Красиво ізрозуміло: що потрібно пам'ятати, створюючи логотип

Вдалий графічний знак, емблема або символ, пов'язаний з товаром або компанією - логотип, допомагає досягати успіху. Але це якщо він дійсно вдалий. Пару слів про те, що потрібно пам'ятати зайнятим його розробкою.

Засновано на реальних подіях :)

Для початку, знову ж таки, ми збираємо інформіціюі: побажання клієнтів - бриф, соц дослідження, враховуємо досвід роботи з цим замовником і так далі.

Все це допомагає більш чітко сформувати розуміння цільової аудиторії і працювати зі зрозумілими їй візуальними (видимими) образами. Простіше кажучи - розробляючи лого, ми намагаємося зрозуміти, що люди очікують побачити, чуючи назву компанії або товару.

Потім ми робимо драфтові (ескізні) малюнки з великим «розльотом» асоціативного ряду, пропонуючи різні варіанти візуальних образів одного й того-ж. Далі клієнт обирає, які образи йому ближче. Це креативна частина - коли ти передаєш суть комбінацією якихось смислів.

Багато хто думає, що можна просто скопіювати ідею успішних і все. Але її не можна скопіювати - універсальних рішень не буває. Будь-яку ідею можна і потрібно «вирощувати» всередині себе. Ми так і робимо і допомагаємо в цьому своїм клієнтам.

Основне завдання лого, як і пов'язаного з ним неймінгу - сформувати в свідомості споживача враження про те, що саме цей продукт (компанія) закриває певну потребу в голові споживача. Це дуууже складно. Але саме до цього завжди слід прагнути.

В логотипі потрібно чітко розуміти носія - тих на кого він буде працювати. У цій справі «головне, щоб костюмчик сидів».

Є ще ряд не креативних а технічних моментів, якщо дозволите.

Працюючи з лого, потрібно враховувати його графічні характеристики. Наприклад, якщо є тонкі лінії, то їх буде важче наносити на рекламну продукцію: ті ж куртки, футболки, папки.

Ще, в плані дизайну лого, можна згадати про тенденції. Так, у свій час, коли вийшов Apple зі своїми іконками - всі почали його стиль копіювати. Але, знов-таки, потрібно пам'ятати, що будь-який стиль не нескінченний. У нього є своя межа і навіть Apple, до слова, від іконок відійшов до більш простих і плоских рішень (флоп дизайн).

Зараз виникають нові тренди: градієнтні заливки - дуже яскраві кольори, по суті повертають у 80-ті, з їх кислотністю. Багато хто намагається їх застосовувати. Ще з тенденцій - метаморфозне лого. Воно вже не обов'язково повинно мати єдину форму і цілком мож масштабуватися, змінюватися. Але, при цьому, у лого повинні бути єдині принципи побудови - його маєш впізнати навіть в трішки видозміненій формі. Та й прихильність до кольорів зараз трохи падає - якщо раніше колір був тільки той, що в бренд буку і його хотіли застосовувати «до кінця життя», то сьогодні можна більше «гратися» з кольором.

Хоча під зміни підпадають не всі - шрифтові рішення поки не змінюються - поки що до цього не дійшли.

Ще один аспект роботи з логотипами це ребрендинг. Тут важлива спадкоємність - новий повинен бути чимось схожим на старий.

У ребрендингу також важливо всі елементи лого і того ж сайту вибудовувати в одному стилі. Буває, що кожен з них майже ідеальний - але разом вони не клеються. Це ніби як людина, яка дуже зухвало одягнена - ніби й речі окремо супер, але їх комбінація не дуже вдала і він не сприймається як цілісний образ. Хоча всі речі окремо ідеальні, але такий «костюмчик» краще не «одягати».

А тим, кому не байдуже, як буде виглядати їх «обличчя» в Інтернеті, завжди можуьть звернутися до профі. І так, тому хто дочитав до цього місця - знижка! )))

 

Залишайтесь з нами

SPINER